Pārlekt uz galveno saturu

Vietējo pārtikas produktu veicināšanas un aizsardzības pasākumi Eiropas Savienības valstīs

Projekta līmenis
Nacionālie, Valsts budžeta atbalstītie
Programma vai projekta veids
ZM atbalstītie un deleģētie projekti
Projekta īstenošanas laiks
2024.gads
Vadošais partneris
AREI
Projekta vadītājs

Asoc.prof., Dr.oec.Ingūna Gulbe

Projekta mērķis
Pētījuma mērķis ir izvērtēt pārtikas produktu veicināšanas un aizsardzības pasākumus Eiropas Savienības valstīs, lai palīdzētu Latvijas pārtikas produktu noieta veicināšanā, kā arī saņemt aizsardzību vietējā tirgū.

Projekta uzdevumi:

  1. identificēt Eiropas Savienības (ES) valstu piemērotos vietējo pārtikas produktu veicināšanas un aizsardzības pasākumus un mērķus to īstenošanai (piemēram, vai tie ir ekonomiski, vides, kultūras vai sociālās dabas?)
  2. identificēt ES valstu mazumtirgotāju un arī sabiedrisko organizāciju darbības vietējo pārtikas produktu veicināšanas un  aizsardzības pasākumu īstenošanā;
  3. izvērtēt vietējo pārtikas produktu veicināšanas un aizsardzības pasākumu ietekmi uz ES valstu ekonomikām, tostarp,  vai tie ierobežo citu valstu produktu importu vai arī veicina vietējo pārtikas produktu noietu;
  4. izvērtēt ES valstu īstenoto pasākumu ietekmi uz pārtikas produktu cenas mazumtirdzniecībā; 
  5. izvērtēt ES valstu piemēroto pasākumu saderību ar ES tiesību aktiem par vienoto tirgu un konkurences tiesībām;
  6. izvērtēt kādi vietējo pārtikas produktu veicināšanas vai aizsardzības pasākumi būtu visefektīvāk izmantojami Latvijā (valsts, sabiedrisko organizāciju un mazumtirgotāju līmenī).

 

Pētījuma rezultāti pēc to apstiprināšanas tiks publicēti AREI mājaslapā un būs pieejami saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Publicēts: 12/06/2024