Pārlekt uz galveno saturu

Lauku dienu monitorings

Attēla autors: No AREI arhīva

Šī gada 18., 19., 21. un 25. jūlijā notika lauka dienas projekta “Zaļmēslojumu efektivitātes demonstrējums augsnes auglības nodrošināšanai bioloģiskā saimniecībā” ietvaros. Projekta īstenotājs ir Agroresursu un ekonomikas institūts APP (AREI), savukārt publicitātes nodrošināšanu un lauka dienu organizēšanu veic biedrība “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija” (LBLA).

Lauka dienu maratons sākās Kurzemē, Džūkstes pagasta bioloģiskajā saimniecībā “Geidas”. Jau nākamajā dienā mūsu ceļš veda uz Zemgali - Dāviņu pagasta daudznozaru bioloģisko saimniecību “Mazbungas”. Viskuplākais dalībnieku skaits šoreiz tika pulcēts 21. jūlijā Latgalē - SIA “IRGK Serviss”, savukārt noslēdzošā lauka diena notika 25. jūlijā ZS “Gaiķēni”, Kauguru pagastā.  

Apmeklētāji tika iepazīstināti ar projekta mērķiem, tā gaitu, informēti par zaļmēslojumu nozīmi un to, kādi maisījumi izmantoti demonstrējumu laukos. Tika diskutēts par bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā, atspoguļoti dažādi ar bioloģisko ražošanu saistīti statistikas dati, kam noslēgumā sekoja demonstrējumu lauku apskate.

Lauka dienās piedalījās AREI Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadošā pētniece Inga Jansone, Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas pētniece Inga Morozova, LBLA pārstāvji Gustavs Norkārklis, Raivis Bahšteins un Ieva Liepniece. Ar saimniecību stāstiem dalījās ZS “Geidas” saimnieki Gundega un Oskars Jēkabsoni, SIA “Mazbungas” saimnieki Agrita un Ģirts Romanovski, SIA “IRGK Serviss” saimnieks Renārs Raguckis un ZS “Gaiķēni” saimnieks Mārtiņš Gaiķēns.

 

Par projektu

Demonstrējuma mērķis: nodemonstrēt un izvērtēt zaļmēslojuma maisījumu izmantošanas priekšrocības bioloģiskajā saimniecībās augsnes ielabošanā, nodrošinot organiskās vielas bilances paaugstināšanu un uzlabojot mikrobioloģisko aktivitāti.

19.lote ZM/2021/25_ELFLA

 Projekta numurs Nr.22-00-A00102-000003

Projekta realizētājs:

  • Agroresursu un ekonomikas institūts APP

 

Projekta partnetri:

  • Kauguru pagasta zemnieku saimniecība “GAIĶĒNI”,
  • SIA «Mazbungas»,
  • “GEIDAS”, O.Jēkabsona zemnieku saimniecība,
  • SIA “IRGK Serviss”
  • Biedrība “Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija”.

 

Realizācijas laiks: 21.03.2022.-30.09.2025

Pievienots 01/08/2022