Pārlekt uz galveno saturu

Pārtikas grozs Lietuvā pēdējos gadus izmaksā krietni lētāk nekā Latvijā vai Igaunijā

Attēla autors: No AREI arhīva

Latvijā pārtikas cenu jautājums ir ļoti svarīgs, jo procentuāli tā ir būtiska mājsaimniecību izdevumu daļa. Cenas veikalos ir ar ļoti krasām atšķirībām un Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe TV3 raidījumā “900 sekundes” norāda, ka pēdējos divus gadus pārtikas grozs Lietuvā sanāk lētāk nekā Latvijā un Igaunijā.

Iepriekšējos gados piedzīvojām gan Covid-19, gan Krievijas iebrukumu Ukrainā. To dēļ pārtika cenas strauji kāpa. “Cenas tiešām bija uzkāpušas ļoti augstu, bet šobrīd noteikti ir samazinājušas. Daudzi produkti ir kļuvuši lētāki, bizness ir iemācījies dzīvot jaunos apstākļos,” norāda Gulbe.

Sviesta cenas no 10 eiro par kilogramu ir samazinājušās līdz 7 eiro. Saulespuķu eļļa ir kļuvusi uz pusi lētāka. Toties tēja, kafija, kakao, olīveļļa ir kļuvušas dārgākas. Nesen Saeimas atbildīgajā komisijā sprieda par Konkurences padomes pārtikas tirgus pētījumu, kur apstiprinājies, ka Latvijas izcelsmes piena produktiem liek augstākas cenas nekā ievestajiem.

Tāpat dati liecina, ka Latvijā mazinās kartupeļu un atklātā lauka dārzeņu platības. “Tie produkti, kas tiek ražoti vietējam tirgum, to apjomi samazinās, jo mūsu skaits arī samazinās. Produkti tagad vairāk tiek eksportēti. Mēs esam sākuši patērēt modernākus produktus, līdz ar to kaitējot mūsu ekonomikai,” saka Gulbe.

Lielveikalos arī konstatētas būtiskas cenu atšķirības. Tās ir daudz ievērojamākas nekā mūsu kaimiņvalstīs. Gulbe norāda, ka Latvijas lielveikalos cenu atšķirības var būt pat vairākas reizes. “Viļņā es varu ieiet vienā veikalā, un jau zināšu, cik preces maksā arī citos veikalos, jo tur cenu svārstības praktiski nav. Tallinā arī ir līdzīgi, bet tur veikali ir nedaudz atšķirīgi. Latvijā līdz “Lidl” ienākšanai veikalos cenas atšķīrās pat vairākas reizes. Konkurence, manuprāt, šeit nav tik liela. Mums veikalu ir ļoti maz. Lietuvā pēdējos divus gadus mēs varam iepirkties lētāk nekā Igaunijā un Latvijā.”

https://zinas.tv3.lv/ekonomika/partikas-grozs-lietuva-pedejos-gadus-izmaksa-krietni-letak-neka-latvija-vai-igaunija/

 

 

Pievienots 28/05/2024