Pārlekt uz galveno saturu

Bioloģiskajai saimniekošanai piemērotas laukaugu šķirnes

Attēla autors: No AREI arhīva

Bioloģiskajām saimniecībām būtiski izvēlēties audzēšanas vietai atbilstošu laukaugu šķirņu sēklas, kas ražotas bioloģiski. Lai informācija par valstī veiktajām pārbaudēm dažādās lokācijās būtu pieejama ikvienam bioloģiskajam zemnieks, kas vēlas izvēlēties atbilstošas šķirnes, 29.maijā Priekuļos seminārā

“Kā veidosim pieejamu informāciju par bioloģiskajā lauksaimniecībā piemērotām laukaugu šķirnēm”

tikās selekcionāri, šķirņu izmēģinājumu veicēji, bioloģiskie saimnieki, Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas un Sēklaudzētāju asociācijas pārstāvji, Zemkopības ministrijas un Valsts augu aizsardzības dienesta atbildīgie darbinieki.

Vispirms semināra dalībnieki iepazinās ar ārvalstu piedāvāto šķirņu izmēģinājumiem bioloģiskajos laukos. Vēlāk sekoja aktīvas diskusijas, kādā veidā izmēģinājumu rezultātus apkopot un veidot pieejamus un viegli izmantojamus zemniekiem, kas izvēlētos savai saimniecībai piemērotāko šķirni. Laukaugu šķirņu novērtējumā nozīmīga būtu arī audzētāju pieredze, kuru pievienotu izmēģinājumu rezultātu apkopojumam. Tāpat informācijas klāstu papildinātu arī selekcionāru pētījumu rezultāti. Meklējot labāko risinājumu, tika izvērtēta arī citu valstu pieredze, spriests, kā uzlabot esošo “Pieejamo bioloģiskās lauksaimniecības sēklu un veģetatīvās pavairošanas materiāla datu bāzi”. Sarunās un aktīvās diskusijās noskaidrojās iespējamie risinājumi, kā arī atklājās jautājumi, kuriem atbildes un skaidrojumi vēl jāmeklē.

 

Seminārs notika ZM finansētā projekta “Bioloģiskās sēklas pielietošanas nodrošināšanai un izmantošanas paaugstināšanai nepieciešamo pasākumu izstrāde”.

4

3

2

1

Pievienots 03/06/2024